TÄITARTUNTA
Päätäi on tuskin silmällä nähtävä, 2–3 mm pituinen, läpikuultava siivetön hyönteinen, joka viihtyy hiuksissa, enimmäkseen korvien takana ja niskassa, mutta myös muualla hiuksissa. Täin munia eli saivareita voi nähdä toisinaan myös kulmakarvoissa ja silmäripsissä.
Pieniä päätäiepidemioita on kouluissa ja päiväkodeissa. Täit leviävät yleensä päähineiden välityksellä, esimerkiksi vaatenaulakoissa. Täit siirtyvät ihmisestä toiseen myös läheisessä kanssakäymisessä, esimerkiksi lasten leikeissä. Yhteiset kammat, harjat ja korvakuulokkeet ovat muita täiden siirtymisteitä. Täin munat tarttuvat hiusten tyveen, ja munat kuoriutuvat noin viikon kuluttua muninnasta.
Tartunnan voi varmistaa tiheäpiikkisellä täikammalla, jolla hiukset kammataan valkoisen paperin päällä. Paperin päältä täit on helppo nähdä.
OIREET
Päätäi puree hiuspohjaan ja puremat aiheuttavat kutinaa. Puremajäljet ovat pistemäisiä ja ne punoittavat. Päänahan raapiminen voi aiheuttaa tulehduksen.
HOITO
Hiukset pestään apteekista ilman reseptiä saatavalla täishampoolla pakkauksen ohjeen mukaan, ja pesu toistetaan pakkauksen ohjeen mukaan. Koko perhe hoidetaan yhtä aikaa. Hiusharjat ja kammat käsitellään samanaikaisesti huolellisesti samalla tuotteella. Saivareiden poistoon käytetään tiheäpiikkistä täikampaa. Kampausta jatketaan hoidon jälkeen joka tai joka toinen päivä kahden viikon ajan.
Hoidon yhteydessä käsitellään myös kaikki liinavaatteet, päähineet, kaulahuivit, alusvaatteet ja pyyheliinat joko pesukoneessa, saunassa 60-80 asteen lämmössä pari tuntia, pakastimessa yön yli tai muovipussissa kahden viikon ajan.
Täitartunnasta tulee kertoa päivähoitoon tai kouluun.
LISÄTIETOA
www.terveyskirjasto.fi
www.thl.
KIHOMATOTARTUNTA
Kihomato on noin 1cm mittainen vaalea ja sukkulamainen loinen. Ulkoisesti kihomato muistut-taa lähinnä ohutta, vaaleaa langanpätkää. Kihomatoa on loinen, joka elää ihmisen suolistossa. Öisin naarasmadot vaeltavat peräaukon tuntumaan munimaan. Kihomatotartuntaan ei liity va-kavampia tauteja.
Kihomatotartunnan saa kihomadon munista, jotka naaraat ovat öiseen aikaan munineet. Tar-tuntareitti on käsien kautta suuhun. Käsiin kihomadon munat joutuvat joko tartunnan saaneen ihmisen suorassa käsikosketuksessa, tai myös kosketuspintojen (lelut, vuodevaatteet, puheli-met, kaukosäätimet) välityksellä. Kihomadon munat voivat säilyä ympäristössä useita päiviä tartuttamiskykyisinä.
OIREET
Kihomatotartunta voi olla oireeton, tai aiheuttaa iltaisin ja öisin peräaukon kutinaa. Kutina saa tartunnan saaneen henkilön raapimaan kutisevaa aluetta, jolloin hän saa kihomadon munia käsiin. Kihomadon munat tarttuvat käsistä kosketuspintoihin, ja kosketuspinnoista taas seu-raavan henkilön käsiin. Käsien kautta madon munat pääsevät ruokaillessa suuhun, ja aiheut-tavat tartunnan. Kihomatotartunnan voi varmistaa kurkistamalla lapsen peräaukon suulle 2-3 tuntia nukahtamisen jälkeen, jolloin peräaukon suulla voi nähdä vaaleita, pieniä matoja.
HOITO
Kihomatotartunnan voi hoitaa apteekista ilman reseptiä saatavalla Pyrvin 100mg tableteilla. Koko perhe hoidetaan kerralla pakkauksen ohjeen mukaan. Lääkekuuri toistetaan kahden viikon kuluttua, sillä lääke vaikuttaa vain aikuisiin matoihin, ei madon muniin.
Uusi kihomatotartunta estetään hyvällä käsihygienialla. Kynnet leikataan lyhyeksi, ja kädet pestään vedellä ja saippualla ennen ruokailua ja wc-käynnin jälkeen. Lääkkeen ottamista seu-raavana päivänä vaihdetaan puhtaat vuodevaatteet ja yöpuvut, pyykki pestään 60 asteessa. Unilelut puhdistetaan, vesipesua kestämättömät lelut voi pyyhkiä kostealla ja viedä kuumaan saunaan tai pakkaseen. Patja, peitot ja tyynyt imuroidaan ja tuuletetaan. Samalla tehdään ko-tona normaali siivous, imuroinnin lisäksi kosketuspinnat pyyhitään kostealla liinalla (puhelimet, kaukosäätimet, ovenkahvat jne.)
Mikäli lapselta löytyy kihomatoja, siitä on tiedotettava päiväkotiin tai koulun henkilökunnalle. Asiasta tiedotetaan nimettömänä ryhmän muiden lasten vanhemmille, jotta mahdollinen epidemia saadaan havaittua ja hoidettua.
LISÄTIETOA
www.terveyskirjasto.fi
www.thl.fi
Publicly, for teachers, for students, for the staff, for guardians and for board