Päätäi hoito-ohje
Yleistä
Päätäit ovat 2–4 mm mittaisia, läpikuultavan harmahtavia, siivettömiä hyönteisiä. Juuri verta imenyt täi on väriltään punaruskea. Päätäit käyttävät ravinnokseen ihmisen verta ja täin puremat aiheuttavat yleensä kutinaa päänahkaan. Päätäit ovat ihmisen loisia ja ne lisääntyvät munimalla hiusten tyveen, lähelle päänahkaa. Täin munat eli saivareet ovat vaaleita, soikeita ja vajaan millimetrin mittaisia. Munat kuoriutuvat noin viikon kuluttua ja täit kehittyvät aikuiseksi kahdessa viikossa.
Tartunta ja tartunnan ehkäisy
Päätäit siirtyvät ihmisestä toiseen läheisessä kanssakäymisessä, lisäksi ne voivat levitä päähineiden, hiusharjojen, kampojen ja hiuslenkkien välityksellä. Päätäit eivät tartu kotieläinten turkin välityksellä. Päätäit eivät ole merkki huonosta hygieniasta ja niitä voi tulla kenelle tahansa. Pieniä epidemioita havaitaan usein kouluissa ja päiväkodeissa. Tiedossa olevan epidemian aikana hiuksia kannattaa tarkkailla ja hoitaa tartunnan saaneet välittömästi, jotta ehkäistään mahdollinen tarttuminen muihin perheenjäseniin. Tartuntojen ehkäisemiseksi on hyvä välttää toisen ihmisen hiusharjan, kamman, hiuslenkkien tai päähineen käyttöä. Päähineet ja kaulaliinat kannattaa säilyttää varmuuden vuoksi esimerkiksi oman takin hihassa tai repussa.
Toteaminen ja oireet
Pään kutina herättää yleensä epäilyn tartunnasta, mutta aina kutinaa ei esiinny. Joskus pureman kohdalle ilmaantuu punoittavia näppylöitä. Päätäitä etsitään kampaamalla hiuksia apteekista ostettavalla täikammalla. Kampaamista helpottaa, jos sen tekee kosteisiin hiuksiin pesun ja hoitoainekäsittelyn jälkeen. Hiukset kammataan läpi järjestelmällisesti tyvestä latvaan koko pään alueelta kahteen kertaan. Useimmiten täit löytyvät niskasta ja korvien takaa. Täit voi erottaa myös silmin tarkastellen. Päätäitartunta on varma, jos hiuksista löytyy yksikin elävä täi. Myös saivareiden toteaminen lähellä päänahkaa riittää todisteeksi tuoreesta tartunnasta.
Hoito
Hoito on hyvä aloittaa välittömästi tartunnan toteamisen jälkeen, koska päätäit lisääntyvät nopeasti. Kaikkien perheenjäsenten hiukset tarkastetaan huolellisesti täikammalla ja tartunnan saaneet hoidetaan samaan aikaan. Apteekista on saatavilla useita hoitovalmisteita päätäiden häätöön. On tärkeää noudattaa huolellisesti valmisteen hoito-ohjeita. Käsittely tulee uusia valmisteen ohjeen mukaisesti. Lisäksi suositellaan kampaamista tiheäpiikkisellä täikammalla. Kampa kuivataan paperiin jokaisen vedon jälkeen, jotta kamman mukana irronneet päätäit eivät kulkeudu takaisin hiuksiin.
Täikammalla kampaamista jatketaan vähintään joka toinen päivä kahden viikon ajan. Mikäli eläviä täitä todetaan vielä tämän jälkeen, hoito on uusittava. Hoito kannattaa uusia jollain toisella apteekin hoitovalmisteella.
Suurta siivousta ei kotona ole tarvetta tehdä, koska aikuiset täit eivät elä kauaa kehon ulkopuolella. Hiusten kanssa kosketuksissa olleet materiaalit (esimerkiksi hiusharjat, päähineet, hiuslenkit, vuodevaatteet) pestään. Täit kuolevat viidessä minuutissa yli +55°C lämpötilassa.
Päivähoitoon, kouluun ja lähipiirille tulee ilmoittaa tartunnasta, jotta tartuntaketju saadaan pysäytettyä. Päivähoidosta tai koulusta ei tarvitse olla pois, kun häätöhoito on aloitettu.
Ota yhteyttä terveydenhuoltoon, mikäli päänahka alkaa punoittaa, turvota tai tuntuu aralta. Terveydenhuoltoon suositellaan myös ottamaan yhteyttä, mikäli täit eivät häviä hyvästä itsehoidosta ja uusintatartuntojen ehkäisystä huolimatta. Alle 6 kuukauden ikäisten lasten tartunnat hoidetaan lääkärin ohjeiden mukaisesti.
Julkisesti, opettajille, opiskelijoille, henkilökunnalle ja huoltajille