Ajankohtaista sisäilma-asioissa

Tuusulan kunta 
Kasvatus- ja sivistystoimi 
Tiedote 26.10.2018 

Ajankohtaista sisäilma-asioissa Tuusulan kouluissa ja päiväkodeissa   

Osassa Tuusulan kunnan kouluista ja päiväkodeista painitaan parasta aikaa sisäilmahaasteiden kanssa. Sisäilmaongelmien selvittely vaatii monipuolista asiantuntemusta ja moniammatillista yhteistyötä sekä tietoa tilojen käyttäjille sisäilmasta aiheutuneista oireista.  
 
Tilannetta ja tehtäviä toimenpiteitä käsittelemään ja seuraamaan perustetaan tarvittaessa kiinteistökohtainen (kohdekohtainen) sisäilmatyöryhmä, joka käsittelee kiinteistön tilannetta säännöllisesti. Kohdekohtaisessa sisäilmatyöryhmässä ovat edustettuna kasvatus- ja sivistystoimi, kiinteistön edustus (esimies, henkilökunnan edustajat, huoltajien edustajat), tilakeskus, terveysvalvonta sekä koulu- ja työterveyshuolto.  
  
Sisäilmaongelmien arviointiin vaikuttavat tekijät  
  
Kiinteistön sisäilmaongelman arviointi perustuu rakennuksen teknisiin selvityksiin sekä tarvittaessa muihin sisäilmaselvityksiin. Tärkeänä osana arvioinnissa on tilojen käyttäjien, kuten päiväkodeissa lasten ja henkilöstön sekä kouluissa oppilaiden ja henkilöstön oiretuntemukset, joista on otettu yhteyttä joko neuvolaan, koulu- tai työterveydenhuoltoon riippuen minkä palvelun piiriin henkilö kuuluu.  
  
Jos epäilet sisäilman aiheuttavan oireita lapsellesi/itsellesi tai olet havainnut sisäilmaan liittyvän ongelman (ilmastoinnin toiminta, lämpötila, kosteus, poikkeava haju, kosteusvaurio), toimi seuraavien ohjeiden mukaisesti:  

Jos oireet jatkuvat pidempien lomien jälkeen (joulu, kesä), pidä lapsesi neuvolan terveydenhoitaja, kouluterveydenhoitajasi tai työterveyshoitajasi ajan tasalla tilanteesta. 
Kouluissa on otettu käyttöön oirepäiväkirjat  

Kun koulun oppilaan osalta on esitetty huoli kouluterveydenhuollolle lapsen tai nuoren sisäilmasta epäillyistä oireista, saa perhe käyttöönsä oirepäiväkirjan, jonka avulla seurataan vähintään kahden viikon ajan oireiden tilannetta. Päiväkirjaan merkitään myös oireettomat päivät, jolloin saadaan tarkempi kuva oireiden ilmenemispaikoista ja ajankohdista.  
 
Oirepäiväkirjat palautetaan seurantajakson jälkeen kouluterveydenhoitajalle, joka käy sisällön läpi yhdessä koululääkärin kanssa. Tarvittaessa oppilas ohjataan lisätutkimuksiin.  

 Palveluverkon uudistamisella kohti terveellisiä ja turvallisia ympäristöjä 
  
Sisäilmaongelmaisten kiinteistöjen kohdalla tehtävillä toimenpiteillä sekä palveluverkon uudistamisella pyritään vähentämään sisäilmaoireilua sekä varmistamaan terveellisen ja turvallisen työympäristön toteutumista lapsille, nuorille ja henkilöstölle. Kunnan palveluverkkouudistus on poliittisessa käsittelyssä tämän vuoden loppuun mennessä.  
  
Tutustu myös:  
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos toteutti koulujen sisäilmakyselyn - Tuusulan koulut saivat raporttinsa -tiedote (10.10.2018) 

Lisätietoja: 
Virpi Lehmusvaara, kasvatus- ja sivistystoimenjohtaja, p. 040 314 3401 
Tiina Simons, kehittämispäällikkö, kasvatus- ja sivistystoimi, p. 040 314 3403 
Sähköpostit ovat muotoa [email protected]