Kouluruokailun juhlapäiviä

Tuusulan kouluissa muistellaan menneitä kouluruokia

Ruokateemat 2018: Kouluruoka 70 -vuotta

 

Vuosi 2018 on kouluruokailun juhlavuosi, sillä kouluruoka täyttää 70 -vuotta. Vuoden 2018 ruokateemat onkin pääosin suunniteltu 70-vuotisen kouluruokahistorian pohjalta. Keskimäärin kerran kuussa kouluilla on tarjolla lounasruokaa, jonka yhteydessä muistellaan kouluruokailun historiaa vuosikymmen kerrallaan.

 

Vaikkakin konmari -menetelmä on nyt muodissa, toisinaan on arvokasta säilyttää arkistoissa pala paikallishistoriaa. Hyrylän koulukeskuksen keittiön emännän jäätyä eläkkeelle löytyi keittiön toimiston siivouksen yhteydessä Hyrylän yläasteen ja lukion Ruokalapäiväkirjoja aina vuodesta 1976 alkaen. Seuraavat tiedot on poimittu Hyrylän yläasteen ja lukion Ruokalapäiväkirjasta lukuvuodelta 1976-1977:

 

Ruokalapäiväkirja alkaa osiolla, jossa tuodaan esille kouluruokailutoimintaa koskevia säännöksiä ja määräyksiä. Suosituksia keittiöhenkilökunnan mitoituksesta, ruokailutiloista, ruokalan taloudenhoidosta sekä ruokailutilanteen valvonnasta ja ohjauksesta annettiin valtakunnallisella tasolla siis jo 1970-luvulla. Ruokalapäiväkirja sisälsi myös vakioitua reseptiikkaa, eli ruokaohjeita, joilla pystyttiin takaamaan ruokalajien samankaltaisuus kouluruokalasta riippumatta.

 

Maksaruokia on 1970-luvulla tarjottu viikoittain. Ruokalistalla syyskuussa 1976 oli esimerkiksi maksarisottoa sekä maksa-porkkanapataa. Ruokalistoilla on paljon muitakin ruokia, joita nykyisin kouluruokailussa ei tyypillisesti enää tarjota. Tällaisia ruokalajeja on muun muassa tilliliha, makkarapata, munakastike sillillä, veriohukaiset sekä kaalipata. Jotain tuttuakin syyskuun 1976 ruokalistoilta löytyy. Yhä edelleen ruokalistoilta löytyy kouluruokailun suosikkeja kuten lihapyörykät, makaronipata ja tomaattisosetta, kalakeitto sekä makkarakastike.

 

Ruokalapäiväkirjan ruokalistojen yhteydessä on pidetty kirjanpitoa raaka-aineiden hinnasta ja menekistä. Vuonna 1976 on kouluaterian raaka-aineiden keskihinta ollut 1,89 markkaa yhtä annosta kohden. Ruokalistan edullisin ateriakokonaisuus syyskuussa 1976 on ollut munakastike, silli, punajuuri ja keitetyt perunat (1,33 markkaa/annos). Vastaavasti kallein ateria oli lihakeitto ja juusto (2,14 markkaa/annos). Vuonna 2018 Tuusulassa kouluruokailussa ateriakohtainen raaka-ainekustannus on keskimäärin 1 euron luokkaa.

 

Tiistaina 2.10. maistellaan 1970-luvun hengessä mummon jauhelihakastiketta. Kasvisvaihtoehtona on tomaattista juurespataa. Jauhelihakastikkeen ja juurespadan lisäksi tarjolla on keitettyä perunaa, kaaliraastetta, kurkkua ja tomaattia. Ateriaa täydentää rasvaton luomumaito sekä näkkileipä.